تست MBTI یا Myers-Briggs Type Indicator ، یک تست ارزیابی شخصیت است که بر اساس آن مشخص میشود هر فردی دارای چه خصوصیات فردی است و در شرایط مختلف چگونه تصمیمگیری میکند. بر اساس تست MBTI که از یکسری سؤالات تشکیل شده است، مشخص خواهد شد که از میان 16 تیپ شخصیتی این تست، کدام یک در ما پررنگتر است. برای آشنایی بیشتر با این تست، با سکان آکادمی همراه باشید.
پیش از این، در مقالهای تحت عنوان آزمون DISC چیست و اهمیت آن در زندگی کاری چقدر است؟، به بررسی آزمونی تحت عنوان DISC پرداختیم که بر اساس این آزمون، مشخص میشود که افراد -بیشتر در زمینهٔ کاری- دارای چه خصوصیاتی هستند اما این در حالی است که آزمون MBTI -که توسط موسسهٔ The Myers & Briggs Foundation طراحی شده است- بیشتر روی خصوصیات روانشناختی افراد متمرکز است اما این هرگز بدان معنا نیست که از این شاخص نمیتوان برای محیط کار استفاده نمود.
مزیتهای تست MBTI
برخی تیپهای شخصیتی هستند که برای برخی مشاغل، موقعیتها و غیره مناسبترند. با شرکت در آزمون امبیتیآی، مشخص خواهد شد که ما کدامیک از این ۱۶ تیپ هستیم و پس از مشخص شدن تیپمان، با دید بازتری خواهیم توانست به کنترل شرایط و اوضاع بپردازیم.
علاوه بر این، خیلی از افراد هستند که همواره با خود فکر میکنند که «من یک هنرمند بالفطره هستم!» یا برخی از ما آدمها بر این باوریم که «من یک آدم خلاق هستم که کسی قدر من را نمیداند!» که پس از شرکت در این تست، ذهنیت ما نسبت به خودمان سندیت پیدا خواهد اما به شرطی که در حین پاسخگویی به سؤالات، با خود روراست باشیم! در ضمن، این تست به ما نشان میدهد که چه نقاط ضعفی داریم و چگونه با کار کردن روی آنها، میتوانیم زندگی شخصی خود را بهبود بخشیم.
جالب است بدانیم که از این تست برای رهبری شرکتها، تیمسازی، شبکهسازی، جلسات مصاحبه، انتخاب شغل و پیشرفت فردی استفاده میشود اما گرچه که آزمون MBTI سالها است که مورد استفاده قرار میگیرد، اما همواره منتقدینی داشته که صحت اطلاعات آن را زیر سؤال میبرند!
نقاط ضعف تست MBTI
اگر شما در شرایطی تحت فشار روانی در این تست شرکت کنید -مثلاً روزی که چند بار بدشانسی آوردهاید یا صبح همان روز با مدیر خود بحث و مشاجره کردهاید یا با همسر خود دعوا کردهاید- مسلماً نتایج تست با روزی که از صبح تا شب آن برای شما سرشار از موفقیت، شانس و پیشرفت بوده است، از زمین تا آسمان متفاوت خواهد بود. لذا برای شرکت در این تست، میبایست در عادیترین حالت ممکن به سر ببرید و همین مسئله است تا حدودی اعتبار تست را زیر سؤال میبرد.
چهار دسته بندی میرز-بریگز برای ترجیحات شخصیتی عبارتند از:
• E/I : فرد انرژی خود را از کجا دریافت می کند؟ (درونگرا – برونگرا)
• N/S : نوع اطلاعاتی که فرد بیشتر متوجه می شود چیست؟ (حسی – شهودی یا شمّی)
• T/F : فرد چگونه تصمیم می گیرد؟ (احساسی – فکری)
• J/P : فرد چه روشی را برای سازماندهی زندگی خود ترجیح می دهد؟ (ملاحظه کننده یا منعطف – داوری کننده یا با ساختار)
تیپ شخصیتی افراد ارتباطی با هوش ندارد و نمی توان از روی آن موفقیت اشخاص را پیش بینی نمود، اما می توان درک کرد که چه عواملی به اشخاص انگیزه می دهد. این ترجیحات به تفاوت در یادگیری، برقراری ارتباطات، مدیریت تضاد و روابط منجر می شود. تمامی این کارکردهای شخصیتی به شکل دو قطبی و بصورت طیف می باشند.
درک شما از اولویتها و ترجیحات خود و دیگران، شما را در شناسایی توانمندی هایتان یاری می دهد. این درک و فهم به شما بینشی نسبت به نوع کاری که از آن لذت می برید و در آن موفق هستید و چگونگی ارتباط شما با دیگرانی که ترجیحات متفاوتی دارند، می دهد. پاسخهای شما به نشان دادن چگونگی نگرش و تصمیم گیری شما در امور مختلف کمک می کند.
شناخت شما از تمایلات خود و دیگران می تواند کمک کند که بفهمید توانایی خاص شما در چه زمینه هایی است و احتمالا از چه کارهایی لذت می برید و در چه زمینه هایی می توانید برای اجتماع مفید باشید. همچنین در اینکه چگونه می توانید با افراد با تمایلات متفاوت ارتباط برقرار نمایید شما را یاری می کند.
این آزمون یکی از معتبرترین و کاربردی ترین آزمونهای شخصیت شناسی در دنیا به شمار می رود و بسیاری از سازمانها و شرکتها در کشورهای توسعه یافته برای استخدام و جذب نیرو، حفظ و ایجاد انگیزه در پرسنل خود و نهایتا بالا بردن بهره وری از آن استفاده می کنند. با پی بردن به تیپ شخصیتی خود می توانید با توانمندیها و نقاط قوت و ضعف خود بیشتر آشنا شده و از آن در انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل و حتی انتخاب همسر و شریک کاری بهره گیرید.
آزمون MBTI پس از سالها تحقیق و توسعه هم اکنون به ابزاری کاربردی و پرمصرف برای درک تفاوت های شخصیتی نرمال تبدیل شده است. چون الگوهای اساسی در کارکرد انسان را شرح می دهد و هم چنین در اهداف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد:
– توسعه شغلی واکتشاف
– پیشرفت سازمانی
– شناخت بهتر خودمان
-آموزش رهبران
-مشاوره تحصیلی
-حل مساله و …
لازم بذکر است هر ساله بالغ بر 3.5 میلیون نسخه از این آزمون در دنیا اجرا میشود